Domein Vignerons du Quercy

Vignerons de Quercy

De ‘Quercy’ is tegelijkertijd een natuurlijke regio en een smeltpot van menselijke ervaringen. 

Het is  een gastvrije streek waar aan de geneugten van eten en drinken veel belang  gehecht wordt.  De wijn kan op tafel niet ontbreken en eist terecht zijn plaats op.

De Quercy strekt zich uit over 2 departementen, zijnde de ‘Lot’ en de ‘Tarn et Garonne’ en omvat 38 gemeenten.

De Quercy kent zijn eigen “appelation d’origine contrôlée” (oftewel  afgekort AOC) die “Coteaux du Quercy” heet.  De wijngaarden strekken zich uit tussen Cahors in het noorden en Montauban in het zuiden (de respectievelijke hoofdsteden van de ‘Lot’ en de ‘Tarn et Garonne’) en tussen Lauzerte in het oosten en Bruniquel in het westen.

Voor velen zegt dit waarschijnlijk nog niet veel, maar als je de kaart van Frankrijk neemt en een as trekt van Calais in het noorden naar de Pyreneeën in het zuiden en van  de Bordeaux -streek in het oosten naar de Languedoc -streek in het westen, dan ligt de Quercy precies op die kruising.

Ook de wandelwegen naar Compostella doorkruisen de Quercy.

In het hart van het zuidwesten liggen de wijngaarden tussen de rivier de Lot in het noorden en de Aveyron en de Tarn in het zuiden.

De gronden van de streek  bestaan overwegend uit argille-kalk. Het zijn bijgevolg  filterende en goed verluchte bodems.  De natuur strekt zich uit over heuvels en wordt regelmatig het Toscane van Frankrijk genoemd.  Op de velden is er concurrentie tussen de wijngaarden en de velden met meloenen om de zonnigste flanken.  Het klimaat wordt verdeeld door invloeden van de Atlantische Oceaan, maar ook van de Middellandse Zee.  Het gezang van de krekels herinnert aan de zomerse warmte.

Het specifieke karakter van de Quercy wijnen is te danken aan dit microklimaat.

De basiswijndruif van de AOC-wijnen van de Coteaux du Quercy is de Cabernet Franc, maar ook de Malbec, Merlot, Tannat en Gamay zijn veel voorkomend.

Vertrekkende van deze basisdruiven van het zuidwesten, produceren de wijnhuizen rode wijnen met een dieprode ,volle kleur, met aroma’s van rijp fruit en met subtiele nuances van kruiden.

De rosé wijnen zijn fris en fruitig met  tonen van rood fruit en witte bloemen.

De  droge witte  wijnen zijn fris en bloemig.   De dessertwijnen  daarentegen zijn zoet en durven de concurrentie met een Monbazillac of Sauternes gerust aan.

Geen wijnen zonder wijnfeesten !  De wijnen van de AOC Coteaux du Quercy vieren hun wijnfeesten elk jaar begin augustus.  De feestelijkheden vinden plaats in Castelnau-Montratier en Montpezat-du-Quercy.

In januari is er het feest van Sint-Vincent en in juni zijn er de wijnwedstrijden. In september is er natuurlijk de oogst van de wijndruiven op de ouderwetse manier, zijnde gepluktmet de hand.  Het genootschap van de wijnen van de Coteaux du Quercy is de ambassadeur van deze appelation en vertegenwoordigt de appelation steeds met grote fierheid en in hun specifieke en kleurrijke toga’s.

Andere domeinen: